mandag den 28. januar 2008

EFTERUDDANNELSE. Moderne broderi. 2. modul

I weekenden den 25/1 -27/1 2008 deltog jeg i mit 3. modul i Efteruddannelse i Moderne Broderi hos Bettina Andersen. Det var 2. modul, "Fra indtryk til udtryk". Kurserne bliver afholdt i Kerteminde i Dansk Husflids lokaler.
Fredag aften startede med en opgave i at visualisere forskellige klassiske begreber indenfor komposition i små enkle dekorationer i papir og farver. Det var f.eks assymetrisk balance, symmetri/spejling, fladedækkende mønster, rapport, det gyldne snit, motiv og bort. Derefter var opgaven at brodere en brugsting.
Her er Tina i gang med at danne sine kompositioner. Kirsten sad ved siden af mig. Hun var rimelig hurtig til at komme i gang med at danne sine mønstre. Jeg kan se at jeg har lavet en spejling på mit papir.
De fleste af os havde lidt problemer med at illustrere det gyldne snit. En ting er jo teoretisk at kunne forklare det med f.eks en formel eller at placere ting i det gyldne snit. Noget meget mere vanskeligt er, når man skal visualisere det gyldne snit ved hjælp af matematiske brikker. Men sjovt og lærerigt var det. Faktisk husker man rigtig godt, når man har haft tingene i hænderne. June og Astrid, som jeg delte lejlighed med på Kerteminde Campingplads, var straks i gang med broderiet lørdag morgen.
Det stormede helt vildt fredag og lørdag. En stor hare havde søgt tilflugt under bænken i gården. Der blev sørget pænt for den med frisk frugt og gulerødder. Mange havde gjort broderier fra tidligere moduler færdige derhjemme. Vi har jo alle deltaget i modul 1, men ellers er det vidt forskelligt, hvilke moduler folk har taget. Her hænger bl.a. min pude med abstrakt broderi fra modul 7 sammen med mit minimalistiske broderi også fra modul 7. Ved siden af hænger Vibes 2 flotte billeder bygget over teori fra modul 1 og Astrids tevarmer fra modul 3, hvor man lærer at anvende gamle broderier sammen med moderne broderi.
Kirstens meget flotte taske fra modul 5, tror jeg. Det handler nemlig om broderi og andre tekstile håndværk. I tasken har Kirsten også brugt strik.
Jytte i gang med de franske knuder.
Vibe havde gang i sin Bernina. Det var ikke hele tiden, den ville, som hun ville. Den kørte tit varm og måtte hvile sig.
Her er det Tina, der har været i gang med det frie maskinbroderi.

Blandt tingene fra tidligere moduler, havde Astrid arbejdet meget med sin mormors gamle ufærdige broderi. Det var lykkedes for hende at bruge meget rødt, uden at det færdige broderi kom til at se julet ud. Astrids broderi var startet i modul 3, "Fra klassisk broderi til moderne dansk broderi".
Astrid med to af sine færdige broderier. Hun har monteret dem på æsker.
Inge demonstrerer lukkemekanismen på sin kaffevarmer. Vist også et broderi fra modul 3.
Vibe fortæller om sit minimalistiske broderi. En opgave fra modul 7.
På væggen ved siden af Bettina hænger mit billede af min medbragte sten til modul 7, naturens billeder. Jeg efterlyste gode idéer til montering af nogle af mine ting. Jeg gider ikke alt for mange billeder og heller ikke flere puder. Dette her tror jeg måske alligevel bliver et billede. Det gør mit fine lille maskinbroderi til højre for min lille selskabstaske fra modul 1 også. Det lille billede tager jeg nok hen til Galleri Bonne og får rammet ind.
Her er June i gang med at tegne et af sine spalteklip (opgave 4) over på pergamentpapir, så hun kan maskinbrodere spalteklippet over på stof.
Astrid har allerede gang i at brodere spalteklippet.
Det bedste af mine spalteklip var rimeligt detaljeret, så jeg var spændt på om det lod sig brodere og især på, om det lod sig udbrænde.
Kirsten er i gang med at brænde sit broderi ud, mens Karina kigger på. Det var ikke bare helt let at brænde de syntetiske lag ud med en loddekolbe. Sådan en må jeg anskaffe mig derhjemme, så jeg kan øve mig.
Det gik faktisk ikke så ringe endda med at bruge loddekolben. Det lykkedes mig faktisk at få en vis variation i bunden. Nu kommer arbejdet så med broderiet. Og så mit helt store problem: hvad skal det blive til?
Så kom der ellers gang i "ikoneriet". Vi havde jo medbragt en masse små "dimser" med tanken på et "ikon". Jeg havde søgt på nettet og slået op i nu-dansk ordbog for at finde en definition på, hvad et ikon er. Jeg var jo ikke glad for tanken om at skulle være nødt til at fremstille et religiøst billede, for man kan jo ikke lige se udenpå folk, hvor religiøse de er indeni. Heldigvis betød ikon i denne forbindelse bare et billede. Det klarer jeg nok. Jeg har valgt at symbolisere "tiden".
June har gang i sit ikon.
Tinas ikon ser ud til at blive rigtig flot.
Og Vibe er også nået langt med planlægningen af sit ikon
Jeg havde da tænkt tanker, men min symaskine strejkede ret mange gange. Det slog mig lidt ud. Egentlig betragter jeg den stadig som næsten ny, men jeg kan jo nok se nu, at den ikke kan blive ved med at være ny, når jeg fik den af Bjarne til min 40 års fødselsdag. På onsdag kommer den til eftersyn og så får vi se om det helbreder den.
Efter frokost søndag gik nogle af os over for at se, hvad de, der var på filtekursus, lavede. De havde besøgt os på vores værksted.
De var i gang med at sæbefilte. Det så vældig spændende ud.
Der var lagt forskellige spændende ting ind i filten.
Fantastisk at stå og rode rundt i de mange spændende filtede prøver.

Karina, June og Astrid var meget optaget af de filtede prøver.



Den sidste opgave var en større en af arten. Den hed som modulet: fra indtryk til udtryk. Jeg nåede pga. min syge maskine ikke at komme i gang med at sy, men så må jeg jo prøve om jeg kan gøre noget herhjemme. Jeg gennemgik mine billeder og fandt et, som jeg vil bruge.
Her er Vibe i gang med at farvelægge et stykke silke, som hun har stabiliseret til bordet med tape. Hun har taget udgangspunkt i et medbragt billede og har farvelagt billedet med Artists Paintstik oil paint. Det skal så ligge i 48 timer, hvorefter det skal stryges overalt i 1 min.
Her har Tina fundet broderimaterialer frem til sit medbragte billede. Jeg er helt vild med hendes farver.
Og her Karina med sit materiale.
Så var klokken blevet 16.00, og Bettinas kokkemand kom med sit cateringfirma for at hente hende.
På vej hjem til Herning blev jeg nødt til at stoppe og tage et billede af denne fantastiske solnedgang.
Jeg glæder mig til næste modul, som jeg skal på allerede den 29/2 - 2/3. Det er modul 4 "Fra flade til form". Der indgår også montering som et væsentligt element, så måske kan jeg også få gode idéer til, hvad det hele skal blive til.